Is dit de duurzaamste moskee van Den Haag?
Gepubliceerd: 19 december 2022

Kacem Ziani van Moskee Annour verwelkomt me met een barista-waardige cappuccino. ‘Het lijkt wel latte-art!’ zeg ik. ‘Ja, het begint erop te lijken. Ik moet nog een beetje oefenen.’ Zodra we zitten begint hij enthousiast te vertellen over hoe deze moskee met steun van het Klimaatfonds duurzaam is geworden.

Net op tijd met verduurzamen

Kacem is een van de leden van het bestuur. ‘Ik ben penningmeester en ik houd me bezig met de techniek  van het gebouw. Toen ik in 2019 in het bestuur kwam heb ik meteen aandacht gevraagd voor verduurzaming. Toen had eigenlijk niemand het erover. Ik ben offertes gaan opvragen voor zonnepanelen en warmtepompen. Helaas is toen alles stil komen te liggen door de coronacrisis, want in die tijd hadden we geen inkomsten omdat er geen donaties waren.

Toen dat voorbij was, hebben we weer offertes voor zonnepanelen en warmtepompen opgevraagd. De vraag was toen al veel hoger. Ik dacht: jongens, we moeten nu echt gaan aanpakken. Zo hebben we de knoop doorgehakt. Tijdens de Ramadan hebben we een inzamelactie gehouden waarmee we bijna 100.000 euro hebben opgehaald. Een hoog bedrag, maar dat was ook nodig.

We hebben nu 100 panelen en twee warmtepompen. Er waren ook kosten waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden. Zo moesten we een nieuwe toevoer bij Stedin aanvragen omdat onze installatie de 100 zonnepanelen anders niet aankon. We hebben daarnaast ook Climate Boosters. Dit zijn elementen die je onder de radiator zet en die de warmte of de koude lucht de ruimte instuurt. Maar onze radiators moesten daarvoor wel verplaatst worden door een loodgieter.’

Het Klimaatfonds geeft een financiële bijdragen voor gebedshuizen die verduurzamen. ‘Dat is mijn tip voor anderen. Twijfel niet en begin. Er is inmiddels overal een wachtlijst, maar ga in de rij staan. Doe het gewoon!’

De droom: energieneutraal zijn

Naast zonnepanelen, warmtepompen en Climate Boosters hangt er in de moskee ledverlichting en is er vloerverwarming. ‘Ik vind ons dus ook echt een groene moskee! We zijn van het gas af, maar ik wil het liefst dat we volledig energieneutraal zijn. Ons verbruik van energie wordt nu nog niet volledig gedekt door de zonnepanelen. Ach, we blijven bezig met verduurzamen. Daar zijn we nog lang niet klaar mee. Je kan blijven verduurzamen totdat je erbij neervalt geloof ik.’ grapt Kacem. 

Wat er dan nog kan gebeuren weet hij wel. ‘Het dak ligt inmiddels vol met panelen, daar is geen plek meer. Maar de zijkant van het gebouw vangt ook veel zon. Dus ik denk nu aan panelen voor aan de zijwand. En we hebben ons nog niet verdiept in isolatie. Eerlijk gezegd weet ik niet waar we dan mee moeten beginnen. We hebben hier advies bij nodig.’

Kacem neemt me mee naar de ruimte met de warmtepompen. ‘We hebben twee warmtepompen. Stel eentje kan het niet aan, dan schiet de andere warmtepomp buiten aan. Een cascaderegeling heet dat. In deze ruimte wordt ook de energie van de zonnepanelen omgevormd. De warmtepompen hebben allemaal een eigen meterkast. Je ziet hier ook de levering van de zonnepanelen. Je ziet hem nu bijvoorbeeld omhooglopen. Straks om 13.00 uur is het nog hoger. Het is echt mooi om te zien! En ik houd de deur ook op slot, want die omvormer is een gevraagd item op het moment. Nee hoor, dat is een grap. Ze zullen geen omvormer komen stelen.’ zegt Kacem.

Ook buiten is iets te zien. Hier staan nog twee warmtepompen. ‘Ja dat was nog zoiets. Warmtepompen zijn dure dingen. Ze staan hier naast een voetbalveld, dus dat roept om problemen. Daarom hebben we er een goed hek om laten zetten. En we hebben er een gat met grind onder laten plaatsen. Want er loopt water uit deze warmtepomp en je wilt niet dat het hier een glijbaan wordt in de winter. Dit waren nog twee onverwachte kosten. Maar gelukkig hadden we daar nog budget voor.’

Een financiële bijdrage voor zonnepanelen in Den Haag

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds voor een zonnepanelenproject van jouw vereniging? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en meld je project aan!

Moskee Annour

Moskee Annour is in 2004 gebouwd en in 2011 uitgebreid. Er komen vijf keer per dag 30 tot 100 mensen voor het gebed. Ook zijn er veel activiteiten als Arabische les, Nederlandse les en Koranles. De moskee is echt een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Hij is zeven dagen per week open.