Klimaatfonds helpt Pameijer met aanschaf zonnepanelen
Gepubliceerd: 20 april 2022

Op daken van vijf panden van de Rotterdamse zorginstelling Pameijer liggen sinds kort met steun van het Rotterdams Klimaatfonds in totaal 485 zonnepanelen te schitteren in de zon. Al deze panelen wekken schone energie op, waarmee de komende 15 jaar wel 1063 ton aan CO2-uitstoot bespaard wordt. Arno Bonte bezoekt het zonnedak op de locatie Ellemare van Pameijer, in Rotterdam Zuid.

Vincent Koens, manager vastgoed bij Zorginstelling Pameijer: “Duurzaamheid staat bij Pameijer hoog op de agenda. We grepen deze mooie kans dan ook gelijk aan om een aantal locaties met behulp van zonnepanelen te verduurzamen. De dagbestedingslocatie kunnen nu mede dankzij de zonnepanelen zelfvoorzienend zijn. We streven ernaar om op al onze eigendomspanden zonnepanelen te leggen.”

Win-win 

“Binnen de non-profit sector, waaronder zorginstellingen, zijn veel organisaties te vinden met een grote stroombehoefte”, zegt duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Denk ook aan Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), verzorgingshuizen en scholen. Met eigen zonnepanelen kunnen zij vaak in een groot deel van de eigen stroombehoefte voorzien en een zeer rendabele investering doen. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor een lagere energierekening. Een win-win situatie dus.”

Heleen Weening, directeur Klimaatfonds, Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid en Vincent Koens, manager vastgoed bij Zorginstelling Pameijer – Fotograaf Rhalda Jansen

Leg ook zonnepanelen met het Klimaatfonds

Rotterdamse non-profit organisaties kunnen nog tot eind 2022 een financiële bijdrage aanvragen voor een zonnepanelenproject. De bijdrage van het Klimaatfonds wordt berekend aan de hand van het aantal ton CO2-uitstoot dat in 15 jaar bespaard wordt. Dit komt neer op ongeveer €30,- per zonnepaneel. Heleen Weening, directeur Klimaatfonds: “We roepen alle Rotterdamse scholen, stichtingen en verenigingen op om mee te doen met het Klimaatfonds. Ook VvE’s en huiseigenaren die zich verenigen maken aanspraak op de bijdrage. Volg het voorbeeld van Pameijer en draag bij aan een duurzaam Rotterdam.”

Inschrijving verlengd t/m 31 december

Veel sportclubs, verenigingen en scholen willen energie besparen of schone energie opwekken en kunnen hierbij ondersteuning (advies of financiering) goed gebruiken. Speciaal daarvoor is er het Rotterdams Klimaatfonds. Met dit fonds wil de gemeente Rotterdam uiterlijk volgend jaar 4500 nieuwe zonnepanelen op daken van Rotterdamse non-profit organisaties hebben gerealiseerd. Goed voor een besparing van 8.600 ton CO2-uitstoot. Zeker de helft van de panelen worden al deze zomer gerealiseerd.

Non-profit organisaties die nog gebruik willen maken van het Rotterdams Klimaatfonds kunnen nog tot en met het einde van hun jaar een aanvraag indienen.