Een collectief zonnedak op de Abeel- en Valkenbosschool
Gepubliceerd: 04 juni 2021

De Haagse energiecoöperatie heeft in juli 2020 een eerste collectieve zonnedak afgerond!  Op de daken van de Abeelschool en de Valkenbosschool in de Bomenbuurt in Den Haag liggen nu 240 zonnepanelen. Het Klimaatfonds heeft een financiële bijdrage geleverd van €15,- per ton CO2. Dit is bedrag is verdubbeld door Fonds1818.

Een collectief zonnedak

In het zonnedak is door 46 buurtbewoners geïnvesteerd. Alle ouders van de kinderen die op de school zitten én mensen die rondom de school wonen konden meedoen. Het maakt bij een collectief zonnedak niet uit of je huurt en ook niet of je een ondernemer bent met een kleinverbruikaansluiting. Dus ook mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen aanleggen kunnen zo wel genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Iedereen in de buurt kon zich inschrijven om te profiteren van lokaal opgewekte groene stroom. De mensen uit te buurt konden meedoen als ze binnen een bepaald postcodegebied wonen. Dit wordt een postcoderoos genoemd. De investering per paneel was € 300,- met een terugverdientijd van tussen de 6-8 jaar.

We spreken Hannah Witteveen van Haagse Stroom over het project.

Het is bijna een jaar later, kan je vertellen hoeveel energie al is opgewekt?

Hannah: ‘In de eerste negen maanden van het project (aug t/m eind april) is er al meer dan 35.000 kWh opgewekt. De jaarlijkse verwachting is rond de 65.000 kWh.’

Waar hebben jullie van geleerd bij dit eerste project?

Hannah: ‘Dat het veel werk is om zo’n project te realiseren, maar dat, behalve natuurlijk de duurzame lokaal opgewekte energie, het enthousiasme en de energie van de deelnemers het het helemaal waard maken.’

Met welke projecten zijn jullie nog meer bezig?

Hannah: ‘In april dit jaar hebben we subsidie aangevraagd voor een zonnedak op Sporthal Oranjeplein in de Stationsbuurt voor 520 panelen. Ook zijn we bezig met een solar carport project en zijn we een mooie samenwerking aangegaan met de Scheveningse strandtenten om samen Scheveningen het duurzaamste strand van Nederland te maken.’

Het bestuur van Haagse Stroom, met links Hannah Witteveen

Het bestuur van Haagse Stroom, met links Hannah Witteveen

Haagse Stroom

Haagse Stroom is een lokale duurzame energiecoöperatie. Met als missie de energietransitie te versnellen door het lokaal en groen opwekken en verkopen van stroom. Dat doet de coöperatie door middel van collectieve zonnedaken waarin mensen en bedrijven in de buurt kunnen investeren. Deze echte groene lokale stroom kunnen deelnemers ook thuis afnemen door over te stappen naar Haagse Stroom als energieleverancier.

Haagse Stroom is een burgerinitiatief en er wordt samengewerkt met verschillende organisaties, waaronder 070Energiek, Duurzame Blob (Bomen-Bloemenbuurt), Duurzaam Mariahoeve, Duurzaam Den Haag, de gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland. Daarnaast is Haagse Stroom lid van om | nieuwe energie. Dit is een landelijk energiecollectief, al 6 jaar op rij verkozen als de groenste energieleverancier van Nederland door onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise.

Heb jij interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds?

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en meld je project aan!