Gezamenlijke inkoop van zonnepanelen in het Statenkwartier
Gepubliceerd: 04 juni 2021

In het Statenkwartier steunt de bewonersvereniging Buurtenergie Statenkwartier (BES) iedereen in de wijk die duurzamer en comfortabeler wil wonen. De vereniging geeft energie-adviezen aan bewoners, adviseert bij de aanschaf van warmtepompen, de toepassing van isolatie, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en bij het oprichten van coöperaties die zonnepanelen plaatsen op grote gebouwen voor bewoners van appartementen.

De BES heeft alweer drie gezamenlijke zonnepaneleninkoopprojecten afgerond. Wederom met steun van het Klimaatfonds. Dit keer hebben Timmie Thio en haar partner meegedaan. De zonnepanelen op het dak van hun woning passen perfect bij alle andere duurzame maatregelen die ze in huis hebben doorgevoerd. We spreken de enthousiaste Timmie, die als architect zich al jaren bezighoudt met het verduurzamen van panden.

Waarom heb je gekozen voor zonnepanelen?

Timmie: ‘We hebben de zonnepanelen laten plaatsen omdat we een duurzame energiebron willen hebben. We doen graag iets goeds voor het klimaat en willen zo ons steentje bijdragen aan het verminderen van het broeikaseffect.’

Hoe heb je de collectieve inkoop van zonnepanelen ervaren?

Timmie: ‘De gezamenlijke inkoop van zonnepanelen is erg prettig. Het scheelt tijd én Boudewijn van de BES heeft veel kennis. Ik kan het alleen maar aanraden om het op zo’n manier te doen.

Het plaatsen van zonnepanelen is niet goedkoop, daarom is de subsidie van het Klimaatfonds welkom. Momenteel ( tijdens de coronapandemie ) kan je ze kopen in plaats van een vakantie. Het is een aanschaf voor een goed doel!’

Merk je al een verschil op de energierekening?

Timmie: ‘We hebben alles in het voorjaar van 2020 geregeld. Helaas waren de zonnepanelen niet op voorraad. Ze zijn daarom pas in het najaar van 2020 geplaatst. De goede zonnige maanden moeten dus nog komen.

Puur vanuit financieel oogpunt is het plaatsen van zonnepanelen naar mijn mening niet interessant. Op de lange termijn weet je namelijk niet wat er gaat gebeuren met de regelingen. En ik verwacht dat er in de toekomst nog hele interessante energiebronnen bijkomen. Misschien zijn zonnepanelen dan niet meer de meest optimale manier om schone energie op te wekken. Maar voor nu is het de beste manier om iets voor het klimaat te doen.’

Wil je nog meer verduurzamen thuis?

Timmie: ‘Duurzaam wonen is ons ding! We wonen nog niet zo lang in dit huis. Er moest toen we het kochten nog heel veel gedaan worden. Toen dachten we: als je dan toch helemaal opnieuw moet beginnen, doe het dan meteen goed. We zijn al helemaal van het gas af. We hebben een warmtepomp, mechanische ventilatie met warmteterugwinning, goede isolatie en dus ook zonnepanelen.

Het scheelt ook dat dit een totaal gerenoveerde woning is, daardoor hebben we ook energiezuinige apparatuur gekocht. We hebben vrij veel kunnen combineren. De apparatuur is zo geplaatst dat de leidingen zo kort mogelijk zijn zodat er minimaal verlies is van de warmte van het water. De technische ruimte is bijvoorbeeld achter de douche. De zonnepanelen liggen weer hier direct boven.

Ik heb een tip voor mensen die een warmtepomp aanschaffen: denk bij een warmtepomp ook na over het geluid en de trillingen. Houd daar rekening met de locatie van de warmtepomp, zodat je de buren en jezelf niet belast. Die van ons staat om deze reden niet meer op het dak, maar in de tuin.’

Heb jij interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds?

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en meld je project aan!