Het Klimaatfonds blijft bewonersinitiatief de Groene Regentes steunen
Gepubliceerd: 04 mei 2021

De Groene Regentes en het Klimaatfonds werken al een langere tijd samen. Het buurtinitiatief uit het Regentesse-Valkenboskwartier zet zich actief in voor een groene en duurzame wijk. In 2020 is alweer ronde 26 van collectieve inkoop van zonnepanelen afgerond. Wim Schutten is energiecoach bij De Groene Regentes. We spreken hem over de collectieve inkoopacties.

Wat zijn de voordelen van een collectieve inkoopactie van De Groene Regentes?

Allereerst noemen wij het geen inkoopactie, maar meer een stimuleringsactie en wellicht beter een samenkoopactie. Inkopen suggereert dat we door in te kopen scherper kunnen aanbieden. Dat is niet het geval. Wij hebben geen speciale prijsafspraken met leveranciers. Als wij doorverwijzen naar een leverancier doen wij dat omdat wij goede ervaringen hebben en deze leveranciers om die reden van harte aanbevelen. Het voordeel hiervan is dat de deelnemer zeker weet goede kwaliteit te krijgen op basis van een bewezen trackrecord van duizenden panelen en honderden trajecten.

Wat is de rol van het Klimaatfonds hierin?

Wim: ‘Voor zonnepanelen zijn er geen subsidies in Den Haag. Maar als je met onze gezamenlijke inkoopacties meedoet is er de mogelijkheid om een bijdrage te ontvangen vanuit het Klimaatfonds. De bedragen variëren van 10 tot 25 euro per zonnepaneel. Dit wordt berekend aan de hand van de CO2 die met de zonnepanelen bespaard gaat worden.’ De deelnemer ontvangt een “kleine” bijdrage door mee te doen aan de campagne en daarnaast ontvangt de Groene Regentes hetzelfde bedrag van Fonds1818 die de Klimaatfondsbijdrage verdubbelt. Hierdoor profiteert de deelnemer maar ondersteunt hij ook de activiteiten van de Groene Regentes

Hoeveel bewoners hebben tot nu toe meegedaan?

Tot op heden hebben er 230 bewoners meegedaan en die hebben samen 2430 zonnepanelen en 43 warmtepompen aangeschaft. Hiermee wordt 480 Ton CO2 uitstoot per jaar bespaard.

Wat willen jullie in 2021 bereiken?

De campagne die wij in 2016 zijn gestart loopt langzaam op z’n eind. Er zijn tegenwoordig veel andere campagnes die bewoners stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Bijvoorbeeld Winst uit je Woning van de gemeente en die van Vereniging Eigen Huis. Eigenlijk is het niet echt meer nodig om mensen te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen.
Mochten er toch nog mensen zijn die graag met ons meedoen omdat ze een betrouwbare en Haagse leverancier willen dan kan dat nog steeds. Het duurt echter steeds langer voordat we voldoende deelnemers hebben om een aanvraag te doen. Het Klimaatfonds heeft een ondergrens van 100 Ton per 12 jaar. En daarvoor heb je al gauw 50 zonnepanelen nodig en 5 a 6 deelnemers. Kortom, doe mee dan kunnen we weer een ronde volmaken.

Doe zelf mee met een collectieve inkoopactie in het Regentesse-Valkenboskwartier

Wil je samen met de Groene Regentes en andere bewoners in de wijk zonnepanelen kopen? Bij betrouwbare installateurs met heel veel referenties in de wijk? Meld je dan hier aan. 

Heb jij interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds?

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en meld je project aan!