VvE De Achterplaats heeft samen 52 zonnepanelen ingekocht
Gepubliceerd: 14 juni 2021

Moerwijk is weer een stukje duurzamer met dank aan VvE De Achterplaats! Met de hulp van het Klimaatfonds zijn op de daken rondom de achterplaats van de VvE in Moerwijk 52 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen liggen er nu een paar weken. Initiatiefnemers Kenan Dogan en Bulent Ogretmen vertellen enthousiast over het project.

Een fijne gedeelde plek zorgt voor samenwerking

Kenan: ‘De VvE is opgericht door bewoners die allemaal een koophuis hebben rond deze gedeelde achterplaats. Met bijna 50 bewoners delen we de achterplaats, die alleen voor ons toegankelijk is. Hier spelen de kinderen, komen onze tuinen op uit en staan onze schuren. Het is ons eigen stukje aan extra ruimte. Bulent:  ‘Het is onze oase! We spreken er met de buren vaak af en met Burendag organiseren we altijd iets leuks. Er wordt regelmatig een barbecue aangestoken. Omdat de kinderen hier spelen komen de ouders ook vaak even kijken en maak je makkelijk contact met de buren. Het is daarom een erg fijne plek, die ons samenbrengt en ons gemotiveerd heeft om ook samen aan de slag te gaan met zonnepanelen.

Financiering van het Klimaatfonds

Het Klimaatfonds heeft gekeken hoeveel CO2 er opgewekt gaat worden met de zonnepanelen en aan de hand daarvan is een berekening gemaakt. Aan de hand van die berekening is financiering aangeboden van € 8,- per ton CO2.

Als je kinderen later vragen, hoe kon de klimaatverandering gebeuren? Dan kan ik tenminste zeggen dat ik mijn best gedaan heb om het te voorkomen.

Bulent Ogretmen (links) en Kenan Dogan ( rechts) op de Achterplaats.

Waarom zonnepanelen laten plaatsen?

Kenan: ‘Bulent kwam naar mij toe met het idee dat hij zonnepanelen wilde laten plaatsen. Het eerste idee was om met z’n allen onze eigen stroom op te wekken wat we dan zouden delen. Dat kan als minimaal 82% van alle bewoners zonnepanelen zou nemen. Dat percentage hebben we helaas niet gehaald. In plaats daarvan hebben we gezamenlijk zonnepanelen ingekocht, waarbij een ieder zijn of haar eigen stroom opwekt.’

Bulent: ‘Ik wilde graag zonnepanelen omdat je zo jouw bijdrage doet aan duurzaamheid. Ik wil dat de wereld voor m’n kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Met dat idee ben ik begonnen. Als je kinderen later vragen, hoe kon de klimaatverandering gebeuren? Dan kan ik tenminste zeggen dat ik mijn best gedaan heb om het te voorkomen.

Nu is een bijkomend voordeel dat het ook financieel aantrekkelijk is. Kenan en ik hebben samen de buren bij elkaar getrommeld. We hebben niet gewacht op de twijfelaars. Toen we 52 zonnepanelen bij elkaar hadden hebben we de knoop doorgehakt en zijn we het gewoon gaan doen. We hebben uiteindelijk gekozen voor leverancier ZONPA uit Schiedam omdat deze leverancier de kabels binnenshuis legt.’

Een handige app

Bulent: ‘Het is leuk om te zien wat er gebeurt en hoeveel CO2 je bespaard hebt. We kunnen dit allemaal precies zien in de app van SolarAge, van de omvormer. We hebben de zonnepanelen pas anderhalve maand. Het is nu maart en het weer is nog niet heel zonnig geweest. Dus er is nog niet veel stroom opgewekt. Maar het weer wordt nu alleen maar beter! Kenan: ‘Op de computer kan je zelfs per paneel zien hoeveel er opgewekt is, welke voorloopt en achterloopt. We zien ook al hoeveel euro je verdiend hebt.

Verder met duurzaam wonen

Bulent: We willen nog verder gaan met het verduurzamen van onze huizen. Ik heb al een goed geïsoleerde A++ schuifpui geplaatst. Dat was financieel geen goed idee, maar het is erg goed voor de isolatie van het huis. En een logisch vervolg is nog om een warmtepomp te installeren en om volledig gasvrij te wonen. Voor mij is dat m’n nieuwe project. De kruipruimte is hier blijkbaar een perfecte plek voor! Ik vind het belangrijk om zelf ook verantwoordelijkheid te nemen en proberen om zo veel mogelijk te doen.

Heb jij interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds?

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en meld je project aan!