Onze partners
Onze projecten realiseren wij mede met behulp van onze partners uit het bedrijfsleven, Fonds 1818, de overheid en regionale fondsen.
“Het Klimaatfonds is voor ons een prachtig voorbeeld van een win-win constructie. Fonds 1818 ondersteunt al jaren de werkwijze van het Klimaatfonds. Daarbij vindt Fonds 1818 het belangrijk dat investeren in CO2-reductie bereikbaar moet zijn voor iedereen. De verdubbelaar van Fonds 1818 voorziet in die behoefte en heeft de afgelopen jaren aangetoond dat met een extra zetje in de rug lokale bewonersinitiatieven en verenigingen voortvarend van start gingen met decentrale energieopwekking. Het succes van het Klimaatfonds Metropoolregio Rotterdam Den Haag is hopelijk de opmaat naar nog vele nieuwe Klimaatfondsen in het land.”
Sanne ten Bokkel Huinink – Directeur Fonds 1818
Gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag heeft de ambitie om een klimaatneutrale organisatie te zijn. Sinds 2009 steunt de gemeente Den Haag lokale projecten via het Klimaatfonds. Deze bijdrage van de gemeente Den Haag vormt het grootste deel van het fonds.
Gemeente Rotterdam
Het Klimaatfonds biedt in samenwerking met gemeente Rotterdam Rotterdamse verenigingen en organisaties een financiële bijdrage voor zonnepanelenprojecten. Met als doel 4500 nieuwe zonnepanelen op Rotterdamse daken.
Fonds1818
Het Klimaatfonds werkt al vanaf 2010 nauw samen met Fonds 1818. Gezamenlijk worden energiebesparende projecten ondersteund en wordt gekeken naar samenwerkingsmogelijkheden
Green2Live
Green2live is een adviesbureau voor verduurzaming van organisaties. Het bureau biedt advies en projectbegeleiding voor zonnepanelen en groene daken en ondersteunt organisaties bij subsidieaanvragen. Green2Live heeft een aantal organisaties ondersteund die een aanvraag hebben ingediend bij het Klimaatfonds en steunt zelf ook het fonds.
Bioodi
Bioodi levert verschillende soorten duurzame en composteerbare verpakkingsmaterialen. Per product is de milieu-impact van de hele productketen inzichtelijk. Ook zij steunen al jaren het Klimaatfonds.
Fokker Terminal
De Fokker Terminal is al jaren bezig om het energiegebruik en de daarmee gepaarde CO2-uitstoot terug te dringen, onder meer door aanleg van 600 zonnepanelen op het dak. De evenementenlocatie steunt daarnaast het Klimaatfonds. Fokker Terminal heeft via het Klimaatfonds een bijdrage geleverd aan verduurzaming van hockeyclub Groen-Geel en korfbalvereniging Achilles.
CO2 Bank Utrecht & Zeeuws Klimaatfonds
In 2015 besloten Klimaatfonds Den Haag, het Zeeuws Klimaatfonds en de CO2 Bank Utrecht meer kennis en ervaring uit te wisselen om zo te komen tot een meer uniforme werkwijze op het gebied van nationale CO2– compensatie.
Ook hebben de drie regionale Klimaatfondsen in 2017 samen met andere partijen de Green Deal Pilot Nationale Koolstofmarkt ondertekend. Nationale CO2-compensatie valt buiten het Emissions Trading System (ETS) en heeft in verschillende regio’s in Nederland een andere uitwerking. Daarom streven de betrokken partijen naar een nationaal systeem voor het vaststellen, verhandelen en toepassen van emissiereducties in projecten die niet onder het ETS vallen. Zo kan een substantiële bijdrage wordt geleverd aan het realiseren van klimaatdoelstellingen van Nederland. De ambitie voor de nationale koolstofmarkt is om minimaal 500.000 ton CO2 per jaar te reduceren.
Duurzaam Den Haag
Stichting Duurzaam Den Haag staat dicht bij bewoners en ondersteunt lokale bewonersinitiatieven. Met Joris Wijsmuller als directeur van beide stichtingen en een overlap in personeel delen we direct onze kennis, ervaring en ons netwerk. Het Klimaatfonds streeft ernaar om meer Haagse bewonersinitiatieven te ondersteunen met financiering voor energiebesparende maatregelen.