SDE-subsidie combineren met het Klimaatfonds
Gepubliceerd: 11 september 2021
Momenteel is het mogelijk om de SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) aan te vragen. Hiermee kan je, net als met het Klimaatfonds, een financiële bijdrage ontvangen voor zonnepanelen. Subsidies voor zonnepanelen en de financiële bijdrage van het Klimaatfonds zijn niet te stapelen. Toch betekent dit niet dat het niet interessant is om beide aan te vragen. We leggen voor je uit hoe het werkt als je een SDE-subsidie aanvraagt in combinatie met een financiële bijdrage van het Klimaatfonds.

SDE-subsidie combineren met het Klimaatfonds

Als je zowel een financiële bijdrage van het Klimaatfonds als de SDE-subsidie hebt aangevraagd, wordt er een MSK(Milieu Steun Kader)-toets gedaan. Naar aanleiding van deze toets wordt de Klimaatfondsbijdrage in mindering gebracht op de SDE-subsidie. Daardoor lijkt het niet effectief om de bijdrage van het Klimaatfonds aan te vragen

Maar een groot verschil tussen de SDE-subsidie en de financiële bijdrage van het Klimaatfonds is dat je de bijdrage van het Klimaatfonds direct na het indienen van de factuur ontvangt. Terwijl de bijdrage vanuit de SDE-subsidie over 15 jaar is verdeeld. Met de combinatie van beide regelingen ontvang je eerder geld terug op de investering. Daarom is het slim om ook een financiële bijdrage van het Klimaatfonds aan te vragen.

Het effect van de recente prijsstijgingen op de SDE-subsidie

Daarnaast is het mogelijk dat de hoogte van de SDE-subsidie tegenvalt. Elk jaar van de 15 jaar dat de subsidie loopt wordt er een bedrag uitgekeerd op basis van de door jou opgewekte schone elektriciteit. Maar de recentelijk sterk gestegen energieprijzen hebben mogelijk impact op de hoogte van deze SDE-bijdrage. Want die wordt berekend op basis van jouw eigen verbruik en de teruglevering aan het net. De bedragen in de beschikking en het teruglevertarief van jouw energieleverancier zijn hiervoor leidend. Dat betekent het mogelijk is dat jouw teruglevertarief hoger is dan het subsidie-bedrag in de beschikking. Waardoor je aan het einde van het jaar een bedrag moet terugbetalen omdat er te veel subsidie is verstrekt.

Dit is uiteraard niet het geval als je een vast energiecontract hebt. Met een variabel energiecontract raden we je aan om met RVO te bespreken of het verstandig is de uitkering tijdelijk stil te zetten.

Vraag een financiële bijdrage aan bij het Klimaatfonds

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Den Haag en het Klimaatfonds in Rotterdam en meld je project aan!