Zonnepanelen voor VvE Santorinihof in Rotterdam Nesselande
Gepubliceerd: 20 oktober 2021

De VvE Santorinihof in Rotterdam heeft op het appartementencomplex zonnepanelen geplaatst. Dit hebben ze gedaan met hulp van het Klimaatfonds. Adri Hemelaar, secretaris van de Vereniging van Eigenaars, vertelt erover.

Waarom hebben jullie zonnepanelen laten plaatsen?

Adri:  ‘Wij hebben in ons appartementencomplex al veel aandacht besteed aan energiebesparing. Alle verlichtingsarmaturen in de gemeenschappelijke ruimten zijn zes jaar geleden vervangen door led-armaturen, waarvan een deel ook nog is voorzien van bewegingsdetectie voor maximale besparing. Een lager elektriciteitsverbruik kunnen we niet bereiken. Het plaatsen van zonnepanelen om zo onze eigen schone energie op te wekken was een logische vervolgstap.’

Hoe zijn de zonnepanelen geïnstalleerd?

Adri: ‘De technologie van zonnepanelen is inmiddels ruimschoots bewezen, mits deskundig geïnstalleerd. Bij onze VvE is gelukkig voldoende technische kennis aanwezig. Samen met de leverancier (Lok Installaties) hebben wij een optimaal ontwerp gemaakt. Een belangrijk doel was om zo veel mogelijk van de opgewekte elektriciteit direct in de VvE-installatie te gebruiken.

Vandaar dat we hebben gekozen voor een oost-west opstelling met een micro-omvormer per paneel. Elk van de 20 stuks panelen kan daardoor onafhankelijk van de andere panelen optimaal presteren. De oost-west opstelling zorgt er ook voor dat aan het begin van de dag èn aan het einde van de dag ook stroom wordt opgewekt.

De stroom die over is wordt teruggeleverd aan het net. Doordat wij een energieleverancier hebben die per uur de stroomtarieven vaststelt en bij teruglevering dat tarief (exclusief BTW) hanteert, presteren de panelen door de oost-west opstelling financieel extra goed (aan de randen van de dag zijn de tarieven namelijk een stuk hoger).’

Hoe bevallen de zonnepanelen?

Adri: ‘We zijn tot nu toe erg tevreden. De opbrengst van de zonnepanelen kunnen we online monitoren. Tot nu toe is de opbrengst hoger dan we vooraf hadden berekend. Ook bij bewolkt en zelfs bij regenachtig weer leveren de panelen vrijwel het gehele verbruik van de VvE-installatie op dat moment. Over de levensduur berekend wordt een netto resultaat (rekening houdend met het wetsvoorstel afbouw saldering) van enkele tienduizenden euro’s verwacht. Dit is bestemd voor het reservefonds waaruit we de investering voor de zonnepanelen hebben geleend. Trouwens, als de hoge elektriciteitsprijs zo blijft, dan wordt de terugverdientijd (nu vijf jaar) nog korter!

Steun van het Klimaatfonds

Adri: ‘De steun van het Klimaatfonds leverde een welkome verkorting van de terugverdientijd op. De aanvraag tot de definitieve toekenning van de financiële bijdrage liep vlot en professioneel.’

Heb jij interesse in een financiële bijdrage voor zonnepanelen?

Heb jij ook interesse in een financiële bijdrage van het Klimaatfonds? Lees hier meer over het Klimaatfonds in Rotterdam en meld je project aan!

De VvE is bereid om de ervaringen te delen. Heb je hier interesse in? Stuur dan een e-mail naar info@klimaatfondslokaal.nl en we zorgen dat je in contact komt.